Contact us: +359 888 888 446

Български (BG)English (UK)

Menu

Свържете се с нас:

(+359) 888 242 762

Имена: 
Фирма 
Телефон: 
E-mail: 
Текст: 
    
 

Contact Us

Sofia office (+359) 888 888 443 Dobrich office (+359) 888 080 788
Email:
Subject:
Question:
6 + 3 =

Пликове за опаковане в газова среда


При опаковането в модифицирана газова среда (МАР), след евакуирането или пълно отстраняване на въздуха, същият се замества със защитна газова среда чрез впръскване на газ в опаковката. Впоследствие опаковката се запечатва херметически, като бариерните свойства на фолиото, от което е изработена, предотвратяват навлизането на въздух в газовата среда или изтичане на газ от опаковката.
       
Опаковането в модифицирана газова среда намира приложение най-вече в хранително-вкусовата промишленост - при опаковането на пресни меса, трайни и малотрайни колбаси и деликатеси, различни видове сирена, риба и рибни продукти, ядки, кафе, подправки, зеленчуци, полуфабрикати и други. Производителите на хранителни газове разработват индивидуално за всеки продукт най-подходящата за него газова смес - използват се различни газове, в различни съотношения.
           
Основното предимство на опаковането в защитна газова среда е увеличаване срока на годност, защита при транспортиране и боравене с опаковките, запазване за по-дълго време качеството, свежестта, цвета и вкуса на опакованите хранителни продукти. Специфичните съставки и концентрации на различните видове газови смеси възпрепятстват размножаването на микроорганизми, намаляват окислителните процеси, предпазват сухите продукти от овлажняване, влажните - от изсъхване. Друго предимство на опаковането в защитна газова среда пред вакуумната опаковка е, че предпазва деликатните и меки продукти (настъргани сирена и кашкавал, нарязана шунка на кубчета, свежи салати, тестени изделия и кори за баница и др.) от смачкване, нарязани продукти (слайсове) от прилепване един към друг и т.н. Освен това, при опаковане в модифицирана газова среда на твърди и остри продукти (напр. ядки, цели луканки и салами с клипси) се ограничава до минимум риска от пробив и разхерметизиране на опаковката, които често се получават при опаковане в силен вакуум.
 
Освен в хранително-вкусовия бранш, опаковките в защитна газова среда все по-широко навлизат и в други отрасли на промишлeността - за стерилизация и защита на медицински продукти, при опаковане и съхранение на потребителски и промишлени стоки.
 
Пликовете за опаковане в защитна газова среда се изработват от фолиа със специфична многослойна структура и бариерни свойства, които спомагат да се задържи максимално дълго време газовата смес в опаковката. Използват се многослойни фолиа с разнообразни комбинации на слоевете (РА, РЕ, EVOH, PET и др.) в зависимост от бариерата и срока на съхранение, които трябва да се постигнат.
 
Фирма "Вакпак Фууд & Медикал" произвежда и предлага широка гама пликове за опаковане в защитна газова среда:
 
ширина от 65 мм до 520 мм;
дължина до 1200 мм;
дебелина от 50 до 200 микрона;
с едностранен, двустранен или тристранен шев;
прозрачни, оцветени (млечнобяло, жълто, синьо и др.) или с индивидуален флексо печат до 8 цвята.

 

 

Featured Clients

top